Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Υπέρ του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο ο δήμος Βέροιας

Με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εξέφρασε θέση υπέρ της κατασκευής του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο. Υπέρ της κατασκευής τάχθηκε όλη η παράταξη Τσαβδαρίδη και σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής. Κατά ψήφισαν οι δυο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωάννα Σοφρόνωφ, Γιώργος Μελιόπουλος, ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Γιάννης Αγγέλογλου και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Χρήστος Κούτρας, Βέτα Αρχοντάκη, Χριστίνα Γεωργιάδου. Λευκό ψήφισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μαυροκεφαλίδης.
Αυτοί που ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του πάρκου, υποστήριξαν ότι η επένδυση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα φέρει στον τόπο χρήματα από τα αντισταθμιστικά οφέλη και θα παράξει "καθαρή" ενέργεια.
Από την άλλη πλευρά, αυτοί που καταψήφισαν, υπογράμμισαν ότι θα προκληθεί ζημιά στο περιβάλλον, ότι δεν θα μειωθούν οι ρίποι από την καύση λιγνίτη και ότι η ενέργεια που θα παραχθεί θα πουληθεί ακριβά στην ΔΕΗ και θα ανεβάσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.
Από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του Αιολικού υιοθετήθηκαν και οι παρακάτω παρατηρήσεις που έθεσε στην εισήγησή του ο εισηγητής Γιάννης Σημανίκας.
  • Η διάθεση όλων των πλεοναζόντων εκσκαφών από κάθε πηγή , στο σύνολο του όγκου τους να γίνει  αποκλειστικά σε νόμιμους αποθεσιοθαλάμους .
  • Να εκπονηθεί από τον φορέα υλοποίησης του έργου Ειδική Υδρογεωλογική Μελέτη, η οποία θα εξετάσει την πιθανότητα επηρεασμού ή εξαφάνισης σημείων υδροληψίας (πηγές – γεωτρήσεις) που υδροδοτούν τους  οικισμούς  οι οποίοι βρίσκονται στα κατάντη των περιοχών εγκατάστασης των Α/Γ .
  • Να εκπονηθεί από τον φορέα υλοποίησης του έργου ειδική μελέτη επιπτώσεων στην ορεινή κτηνοτροφία .
  • Η απομάκρυνση του συνόλου των εγκαταστάσεων και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το πέρας λειτουργίας του έργου,  θα γίνουν αποκλειστικά με ευθύνη και μέσα του κυρίου του έργου .
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απάντησαν σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων και φορέων, εκπρόσωποι της εταιρείας που θα κατασκευάσει το πάρκο. Προβληματισμούς για την ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον και στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής έθεσαν οι εκπρόσωποι του Κυνηγετικού Συλλόγου και της εθελοντικής ομάδας "Ανθρώπινο δυναμικό".
http://www.pliroforiodotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: